منابع انسانی، بخش غریب سازمان
مقدمه:
بارها به فراخور فضاهای ایجاد شده، از غریبی نیروی انسانی و مدیریت منابع انسانی در سازمان ها و کسب و کارها نوشته ام.
این غربت تمامی ندارد و لاجرم این نوشتن ها هم پایانی نخواهند داشت.
تجربه ی سالها حضور در فضای کسب و کار کشور و همکاری با گونه های محتلف سازمانی از دولتی و غیردولتی و خصولتی تا سازمان های وابسته به نهادها و وزارت خانه ها و دانشگاه، این دستاورد را برای من به ارمغان آورده که بدانم متاسفانه در انتصاب مدیران برای بخش های مختلف سازمان، شاید برخورداری از هر توانایی مد نظر قرار گیرد و اهمیت داشته باشد، ولی به توانایی مدیریت منابع انسانی اغلب توجهی نمی کنند.
شرایط موجود:
متاسفم که بگویم گاه حتی در انتخاب و انتصاب مدیر منابع انسانی هم وضع همین است. فرد منصوب، تنها یکی از مدیران است که در بخش منابع انسانی مشغول مدیریت است. نه قوانین مربوطه از قبیل قانون مالیات و بیمه و … را می شناسد، نه تئوری ها و علوم مربوط به این حوزه را.
شاید یک دوره آموزشی در کنار سایر مدیران گذرانده باشد و یک چیزهایی از کتاب های مدیریت منابع انسانی بداند، ولی دانشگاه دیده و دانش آموخته ی این رشته نیست.
در کنار جمعی از مثلا مدیران میانی و کارشناسان زیر مجموعه اش، یا آنچه را روال سابق است تکرار می کند و پیش می برد، یا بر اساس ابتکارات غیرعالمانه و شهودی خودش و دستیارانش ابداعاتی به خرج می دهد و به نظر خودش منابع انسانی را مدیریت می کند.
بدون دانش مدیریت:
این جفای به علم و علم اندوزی، دستاویزی شده برای این دسته از مدیران، و آنها که اینها را به کار می گمارند که به سبب هر چیز جز دانش و سواد حکم می گیرند و پست می گیرند و مدعی اند که درس و دانشگاه چیزی به آدم نمی دهد و مدیریت ذاتی است.
کسی تا به حال – آن قدر که من می دانم- نتیجه ی شوم مدیریت این افراد بر بخش های مختلف سازمان را نسنجیده. اینها کسانی هستند که بر اساس قانون بقای پست، از یک پست مدیریتی به پست بعدی منتقل می شوند و انگار تا به حال هیچ سازمانی نخواسته نتیجه ی حضور این افراد در این سمت ها را بررسی و ارزش گذاری کند؛ احتمالا به این سبب که قرار نیست درست کار کردن و تناسب داشتن با پست های تخصصی مورد توجه قرار گیرد. کسانی هستند و پست هایی ، که باید با خط به یکدیگر متصل شوند. همین.
مدیرانی برای تمام سازمان:
اینها طبق همان قاعده ی مورد علاقه شان مدیریت ذاتی است، یک روز مدیر تدارکات هستند، روز دیگر مدیر مالی، منابع انسانی و هر سمت مدیریتی دیگر.
در خوشه چین:
چندین مقاله در باب مدیریت منابع انسانی در خوشه چین و جاهای دیگر نوشته ام. از جمله:
کارمندان با انگیزه و خشنود؛ سرمایه ی ارزشمند یک سازمان.
سکوت سازمانی و رابطه اش با سرخوردگی کارکنان
و …
در دپارتمان آموزش هم آموزش هایی در حوزه ی منابع انسانی را داریم. به امید این که این نوشتن ها و آموزش دادن ها در کنار مشاوره و تذکر مستمر، زمینه ساز شناخته شدن اهمیت منابع انسانی و نیز اهمیت دانش و آموزش بشود.
شما که حتما به منابع انسانی خود اهمیت می دهید، برای آموزش عملی مهارتهای مدیریت منابع انسانی با «خوشه چین» تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید